Balletkompagniet fejrer 15-års jubilæum

Balletkompagniet er mere end Danmarks største balletskole

Balletkompagniets ejer og leder, Helle Keis, startede en rejse for 15 år siden, som skulle vise sig at blive større end først ventet – i dag er Balletkompagniet Danmarks største balletskole med syv studier, hvor der hver dag undervises børn, unge og voksne på mange niveauer.
15 år i branchen har givet en masse erfaring, og den udvikling balletskolen har gennemgået har krævet mere end kærlighed til balletten og dens finurlige trin. I anledning af jubilæet fortæller Helle om den rejse.

Det har altid interesseret mig at tænke nyt. Balletskoler var dengang jeg var barn og ung forbeholdt de indviede, og der var en lidt

Foto: CamillaHey.dk

gammeldags og med nutidens øjne en lidt ‘stivnakket’ tilgang til den fine kunstart. Jeg elskede balletten, og ønskede at skabe en balletskole som kunne være for alle. Som 22årig 2.års studerende på CBS stod jeg med en lejekontrakt i hånden på et lokale i Skovshoved og muligheden for at udleve min drøm. Jeg åbnede samme efterår det første studie, og gjorde en kæmpe indsats for at tiltrække børn og unge og voksne som ingen erfaring havde med balletten. Jeg oprettede begynderhold i alle aldersgrupper, så der altid var et passende hold til en elev, der aldrig havde prøvet at danse ballet før. Min tilgang var at det skulle være sjovt, og stemingen skulle være tryg for alle. Jeg ønskede at det skulle være nemt at blive en del af, og at alle skulle være velkomne. Det indebar bl.a. at gøre tilmeldingen så nem som mulig for eleven fra start til slut. Det førte til at Balletkompagniet var den første balletskole, som fik online tilmelding for omkring 10 år siden. Det var dengang kun fitness centrene og enkelte foreninger havde den løsning. Hurtigt tog det fart, særligt fordi de elever, der var mødt op ugen efter kom med et par veninder fra børnehaven, skolen og kollegaer fra arbejdet. Ét studie blev til to, som blev til 3, 4, 5, 6 og 7. Underviserstaben blev udvidet og hurtigt blev opgaven at lede balletskolen til en noget større opgave end det, at tilbyde undervisning af høj kvalitet.

Undervisere er vores vigtigste ressource

“Jeg måtte udvikle arbejdsgange for at opretholde den høje kvalitet som Balletkompagniet hurtigt blev kendt for. Der var behov for at underviserne samarbejdede mere og ud fra en fælles ståsted, så jeg kunne være sikker på at kvaliteten var høj i alle studierne hver dag. Nu har vi et årligt kursus, hvor vi deler erfaring og videreudvikler vores syllabus – et opslagsværk, som er specifikt udviklet og tilpasset til Balletkompagniets elever ud fra Det Kongelige Teaters Balletskoles læringskrav. Syllabussen forklarer specifikt for hver alder, hvad vi ønsker og arbejder hen imod, at de skal kunne ved sæsonens afslutning – hvordan vi på en kærlig og respektfuld måde kommer derhen, samt hvordan vi opretholder motivationen for eleverne.
På den måde sikres det at Balletkompagniet har et højt, nutidigt og fagligt niveau for alle undervisere. Balletkompagniet har ca. 25 undervisere og 20 vikarer tilknyttet. Kurserne samt de sociale arrangementer har skabt et stærkt fællesskab mellem underviserne, hvor mange nye relationer skabes eller genoptages. En balletdanser har en kort karriere og kan på den anden side stå med følelsen af at skulle gentænke sig selv og sine kompetencer. Dem, der vælger at undervise på Balletkompagniet kan ved siden af andet arbejde, videregive noget af den viden som de har tilegnet sig gennem hele livet i ballettens verden, og det giver for mange god mening at bruge den ekspertviden på den anden side af en ellers afsluttet karriere.

Balletkompagniet er Danmarks største balletskole

Balletkompagniet er Danmarks største balletskole, men størrelsen i sig selv er ikke et mål. “Størrelsen giver os mulighed for at gøre undervisningen mere specifik, hvilket er afgørende for hver uge at kunne levere undervisning på højt niveau tilpasset hvert hold og hver elev.
Balletskolen underviser følgende grupper: 2-3årige (med forælder), 3årige, 4årige, 5årige, 6-7årige, 8-9årige, 10-12årige, 13-17årige og voksne.
Der sker rigtig meget i særligt de små børns udvikling hvert år, så vi ser det som en stor ressource at vi har elever nok til at kunne opdele dem i meget snævre aldersgrupper. Dertil har vi også mange niveauer, begynder, let øvede, øvede og meget øvede. Det betyder at der altid er plads til den enkelte elev, og at vi altid kan anbefale eleverne det hold, som vi mener de får mest gavn og læring af at gå på. Samtidig kan vi rykke elever i løbet af en sæson, hvis nogen måtte udvikle sig hurtigere end andre. De fleste elever følges ad gennem mange år og får et stærkt sammenhold med deres balletvenner.

 

Forestillinger giver udviklende oplevelser

Gennem årene har jeg erfaret, hvor stor en oplevelse det er for eleverne at få lov at optræde på en rigtig scene – derfor bruger vi en masse tid og kræfter på at give eleverne lige præcis den oplevelse. Balletkompagniet har som den første balletskole, valgt at lave forestillinger på et rigtigt teater med professionelt lys og lyd og dansebelægning på gulvet for alle elever fra 4-17 år. Det er en stor og udviklende oplevelse for eleverne at stå på en rigtig scene frem for i en aula/gymnastiksal, da det giver noget ekstra at der er lys, røg og en rigtig bagscene og garderober. Dagen bag scenen er lige så meget en oplevelse for hvert ballethold, hvor de har det hyggeligt med deres venner og sammen er en del af noget større.
Balletskolens kostumelager er opbygget gennem 15 år og er gearet til at kunne lave store flotte forestillinger. Vi bruger kostumerne flittigt til alverdens optrædener og vi udlåner også til andre balletskoler ved behov. Vi har to store årlige forestillinger, Juleballetten og Diplomoverrækkelsen, og er efterhånden så garvede i at afvikle forstillinger at det altid er noget vi glæder os til og har nogle skønne og hyggelige dage.

Passion for ballet og ledelse

“Jeg har danset på Det Kongelige Teaters balletskole og Gøteborgs Balletakademi og har en kandidat i Ledelse af Kreative Virksomhedsprocesser, og leder balletskolen med en professionel administration, med fokus på tydelig kommunikation og gennemført planlægning. Jeg oplever stor loyalitet fra mine medarbejdere, og det af høj prioritet for mig at de er tilfredse og glade for at være en del af Balletkompagniet. Vi mødes socialt flere gange om året, og har vores årlige vidensdeling, ligesom døren til kontoret altid står åben for dem.

En af Balletkompagniets styrker er, at vi er rigtig velsmurt maskine, med vidunderlige, dygtige mennesker, som elsker at undervise i ballet og som har en solid faglighed fra professionelle skoler og fra egne rækker.

I anledningen af at vi til juni 2022 afslutter vores 15. sæson, tillader vi os at stoppe op og glædes over, hvor balletskolen er i dag, hvad Balletkompagniet har skabt – et fællesskab med over 2000 børn, unge og voksne, som nyder at danse ballet i vores dejlige balletstudier og optræde til vores forestillinger. 
 Vi fortsætter med at tænke nyt, så vi også fremadrettet kan være den balletskole, som børn, unge og voksne har lyst til at være en del af.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *