Tåspidstræning

På Balletkompagniet går vi op i, at man ikke starter med at danse i tåspidssko for tidligt

På Balletkompagniet er det muligt at tilvælge træning i tåspidssko for let øvede, øvede og meget øvede hold for aldersgruppen 13-17 år samt for enkelte voksenhold.
Det er træning, som kræver stor styrke og kontrol, og vi forsøger at forberede vores elever bedst muligt. Derfor har vi udviklet et styrketræningsprogram, for at give eleverne en god start og overgang fra bløde til hårde sko.

”Prepoint” – forberedende styrketræning

Prepoint er styrke- og tekniske øvelser, som er forberedende til tåspids. Vi har valgt at integrere det i den almindelige ballettime for den gruppe af elever, som skal forberedes til at danse på tåspidssko. Fødder er forskellige, og derfor bliver alle elever individuelt vejledt. Nogle kan derfor få lov til at komme på tå tidligere end andre, og vi kan ikke forudse, hvornår en elev måtte være klar og have styrken til at komme på tå.

Prepoint er et tilvalgshold for enkelte ballethold.

 

Talent er aldrig vigtigere end teknik
På Balletkompagniet går vi meget op i, at man ikke starter med at danse i tåspidssko for tidligt, og vi har følgende krav, som skal opfyldes, før man får lov til at danse på tåspids:

Stangskolen i bløde sko skal være teknisk stærk, og eleven skal ikke have problemer med at:

 • Stå og danse med korrekt kropsholdning (aktive mavemuskler, intet svaj, skuldrene nede, løftet nakke og afslappede, men aktive arme i positioner og port de bras)
 • Bruge sit fulde potentiale på halv-tå i bløde sko (så lægmusklerne er fuldt ud aktiverede), specielt i echappés
 • Strække fødderne uden at krumme tæerne (tjekkes jævnligt uden sko)
 • Gå igennem fødderne korrekt ved tendu, jeté/glissé og sautes (små spring)
 • Springe med strakte fødder og skubbe væk fra gulvet, uden at ’skæve’ fødderne
 • Holde turneringen, specielt i pirouetter
 • Have generel korrekt hofte/skulder-placering, både i stangskolen og på gulv

Underviseren skal altid godkende tåspidsskoene                                        Hvis enkelte elever i alderen 10-11 år vurderes af underviseren at være tåspidsklar, må de gerne købe sko (fx i Stræk og Bøj eller Ballet Boutique) og lave nogle prepoint-øvelser på tåspids, mens resten af holdet fortsat laver prepoint i deres almindelige balletsko. Prepoint fungerer både med og uden tåspidssko, så det kommer hele holdet til gode.

Når en elev får ok til at gå ud og købe sine første tåspidssko, skal underviseren godkende dem og evt. blødgøre (”knække” dem) for eleven, inden der sys bånd og elastikker i. Når skoene er syet, er der fokus på følgende:

 • Stå korrekt i tåspidssko (uden at rulle)
 • Gå kontrolleret gennem skoene, både på vej op og ned i relevé
 • ’Låse’ anklerne i balancer, både på halv-tå og på tå, og i echappés på halvtå på gulvet
 • Når eleven mestrer det, går vi videre til en masse andre øvelser med fokus på kontrol og styrke ☺

Man kan godt danse på et tåspidshold som 13-17-årig i almindelige balletsko – først når underviseren siger ok, bør eleven erhverve sig tåspidssko.

Vores elever som danser i Juniorkompagniet danser altid i tåspidssko til træning og forestillinger ligesom elever fra meget øvede hold for 13-17-årige ofte danser deres koreografi i juleballet, Store Balletskoledag og til diplomoverrækkelsen i tåspidssko.